توصیه های تغذیه ای در بیماران دیالیزی
مواد غذایی مناسب برای مصرف:
خیار پوست کنده ، فلفل سبز ، کاهو ، کلم خام ، لوبیا سبز ، اسفناج خام ، بادمجان ، پیاز ، تربچه ، ذرت ، شلغم ، کدو، کرفس خام ، کلم پخته ، گا کلم ، نخود سبز ، هویج پخته ، هویج خام ، سیب ، آب سیب ، گریپ فروت ، آب گریپ فروت ، لیمو ترش ، آب لیمو ، آناناس تازه یا کمپوت شده ، انگور ، آب انگور ، زغال اخته ، کمپوت گلابی ، کشمش ، شاه توت ، تمشک ، هلو تازه ،هندوانه ، نارنگی ، گیلاس
- در صورت استفاده از سبزیجات ، آنها را شسته ، پوست گرفته و سپس آنها را به قطعات نازک برش داده و به مدت 1 ساعت در آب خیس کنید سپس آب را دور ریخته و سبزیجات را بپزید .
- مقدار مایعات باید طوری تنظیم شود تا مقدار افزایش وزن در بین نوبت های دیالیز بیش از 3-2 کیلوگرم نباشد.
مواد غذایی زیر نباید مصرف شوند :
سوسیس ، کالباس ، هات داگ ، ژامبون ، زیتون ، زیتون پرورده ، خیار شور ، غذاهای کنسرو شده ، ماهی دودی ، چیپس ، نمک ، کچاپ ، سس گوجه فرنگی ، پودر آماده سوپ ، آجیل ، سس سالاد ، بیسکوئیت نمکی ، تخمه آفتاب گردان ، تخمه کدو ، پنیر پیتزا ، چوب شور ، شکلات ، پفک
مصرف مواد غذایی زیر باید محدود شوند:
لوبیا چیتی ، لویا چشم بلبلی ، لوبیای سویا ، بادام ، بادام هندی ، بادام زمینی ، گردو ، کرفس پخته ، بامیه ، آب گوجه فرگی بدون نمک ، سیب زمینی آب پز یا پوره شده ، سیب زمینی تنوری یا سرخ کرده ، کدو حلوایی ، اسفناج پخته ، رب گوجه فرنگی ، کلم بروکسل ، فلفل تند ، آب آلو ، آب پرتقال ، پرتقال
یک راه ساده برای کنترل مایعات دریافتی روزانه :
1) هر روز صبح ، به اندازه میزان مایع مجاز ، آب در یک شیشه بریزید و در طول روز از آن مصرف کنید تا بدانید در طول روز چقدر می توانید آب بخورید .
2) هر وقت در طول روز هر گونه مایعی نظیر یخ یا بستنی یخی می خورید یا چیزی می نوشید همان میزان آب را از شیشه مورد نظر بیرون بریزید .
3) در پایان روز ، هنگامی که آب داخل شیشه به اتمام رسید شما متوجه می شوید که به اندازه مجاز مایع مصرف کرده اید . بیش از این مقدار مجاز نیستید از مایعات استفاده کنید.
چند راهکار برای کاهش چربی وعده های غذایی :
میتوانید گوشت ، ماهی و مرغ را بدون روغن و با روغن موجود در خود آنها کباب نمائید .همچنین می توانید پیش از پخت برای خوشمزه شدن آنها مدتی آنها را در آب لیمو و سرکه بخوابانید.
برنج به شکل کته و بدون روغن طبخ شود .
طبخ انواع غذاها به شکل آب پز ، بخارپز یا در ماکروویو بدون نیاز به سرخ کردن صورت گیرد.
دریافت فیبر موجب کاهش جذب چربی غذا می شود پس سعی کنید همیشه در کنار غذا ، سبزیجات و سالاد استفاده کنید .
برچسب غذایی مواد غذایی آماده را بخوانید و آنهایی را که چربی اشباع و کلسترول کمتری دارند انتخاب کنید .
تهیه وتنظیم : سیده طاهره میرواحدی (کارشناس تغذیه ورژیم درمانی بیمارستان امام رضا(ع) شفت )